Kosova Meclisi’nde Kosova-Sırbistan ilişkileri ele alındı
Kosova Meclisi oturumunda, Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova ile ilişkilerin normalleşmesi için sunduğu “Fransız-Alman Planı” konusunda Brüksel’de gerçekleştirilen son toplantıda iki ülke başkanları arasında ve Sırbistan ele alındı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti parlamento oturumunda yaptığı konuşmada, Sırbistan’ın anlaşmayı reddederek “uluslararası bağlayıcılığı olan bir anlaşma” şeklini vermek istemediğini gösterdiğini söyledi.
Anlaşmanın uygulama planına ilişkin müzakerelerin devam etmesi gerektiğini belirten Kurti, “Anlaşma eşitlikten, toprak bütünlüğüne saygıdan, bağımsızlığın önündeki engellerin kaldırılmasından ve uluslararası örgütlere üyelikten, diplomatik misyonların, devlet sembollerinin değiş tokuşundan bahsediyor. , pasaportlar (tanıma). Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi. Bu yönde önemli bir adım.” terimleri kullandı.
Kosova Anayasasına aykırı hiçbir şeyi asla kabul etmeyeceğini vurgulayan Kurti, anlaşmada Sırp Belediyeler Birliği ve Kosova’daki Sırp Ortodoks Kilisesi’nin statüsü ve özel hakları konusunda müzakerelerin de yer aldığını doğruladı.
Muhalefetteki Kosova Demokrat Partisi (PDK) Genel Başkanı Memli Krasniqi, AB planının imzalanmasına sayılı günler kaldığını ve anlaşmanın Kosova’nın statüsünü içermemesinin sorun teşkil ettiğini vurguladı. 1000 yıl daha bilmeseydi. Maalesef eşit değiliz.” dedi.
Bir başka muhalefet partisi olan Kosova Demokratik Birliği’nin (LDK) Başkanı Lumir Abdixhiku, Başbakan Kurti’nin anlaşma planının bir kısmını halktan sakladığını söyledi.
Yaklaşık 2 saat süren tartışmanın ardından oturuma, Başbakan Kurti’nin başka bir toplantıya katılmak üzere meclis binasından ayrılmasıyla ara verildi.
Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, AB’nin iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme önerilerini görüşmek üzere 18 Mart’ta Kuzey Makedonya’nın güneybatısındaki Ohri kentine gelecekler.
AB’nin arabuluculuğunda 27 Şubat’ta Brüksel’de görüşmeye gelen cumhurbaşkanları, uygulama yol haritasının belirlenmesi konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle ilke olarak kabul ettikleri anlaşmayı imzalamadılar.
Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.
AB arabuluculuğunda 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında Sırbistan ve Kosova, ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışıyor.???