Haber

İmamoğlu: “Yakında Dilimizi, Edebiyatımızı, Terminolojimizi Kullanmaya Başlayacaklar”

Haber: OKTAY YILDIRIM – Kamera: ADEM KARABAYIR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kuruluşu olan İSKİ’nin Fatih bölgesindeki sel riskini sona erdirecek Fatih Samatya Yağmursuyu Tüneli projesinde TBM’ler düzenlenen törenle kazı çalışmalarına başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşmasında, İstanbul’a altyapıya en çok yatırımın yapıldığı dönemi yaşattıklarını belirterek, “Bu şehrin rutinini bozan, popülist, devletçi ve gerçekten önemseyen bizleriz” dedi. Bu şehrin insanı, vaatleri bile değiştirdi, biz de vaatleri bile değiştireceğiz. Kamuya ve kamusal anlayışa yatırım.” “Biz de değiştireceğiz. Yakında bizim dilimizi, edebiyatımızı, terminolojimizi kullanmaya başlayacaklar. Kullansınlar. Amacımız onların da gelişmesi.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin köklü kuruluşu İSKİ, bölgedeki yetersiz bölüm nedeniyle sık sık su baskınlarının yaşandığı Fatih’te 503 milyon TL yatırımla 2,5 kilometre uzunluğunda Samatya Yağmur Suyu Tüneli projesini başlattı. Artan nüfusa ek olarak şiddetli yağışlar. Vatan Caddesi, Aksaray Meydanı, Namık Kemal Caddesi, TCDD Alt Geçidi, Org. Abdurrahman Nafiz Gürman Caddesi, Samatya Devlet Hastanesi Cephesi, TCDD gibi ana arterdeki önemli noktalardaki su baskını sorununu tarih yazacak projede, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı törenle TBM’ler (tünel açma makineleri) çalışmalarına başladı. Alt geçit ve bağlı oldukları cadde/sokaklar. İmamoğlu’na CHP Parti Meclis Üyesi Uzman Yüksel, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Zirvekli Polat eşlik etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu törende şunları söyledi:

“ARI ÜZERİNDE YERALTI ÇALIŞTIK: Tabi ki bu yer altı yatırımının ne kadar değerli olduğunu bunu yaparken hissetmiyorsunuz. İnşa edilip hayata geçirildikten sonra aslında hayatınızdaki bazı tehditlerin ortadan kalktığını ya da başta metro olmak üzere ulaşıma yapılan yatırımlarla hayatın kolaylaştığını fark edebilirsiniz. Bu bağlamda İSKİ’nin yer altına yaptığı yatırımlar çok çok kıymetli. Bir tünel açma makinesini daha tabiri caizse yer altına alıyoruz. Uluslararası ismi TBM olan bu makineye ben yeraltı solucanı diyorum, muhteşem bir buluş. Bu makine 2019’dan bu yana verdiğimiz hizmetin ayrı bir simgesi. Çünkü biz deyim yerindeyse arı gibi yeraltında çalıştık… Bazı yerlerde metro çalışıyor, bazı yerlerde İSKİ çalışıyor, bazı yerlerde bilim çalışıyor, altyapıyla ilgili çalışmalar, tüm bunlar kılcal damarlarda yüzlerce kilometre uzunluğunda, neredeyse bir kısmı atık su, yağmur suyuyla ilgili atılımları da eklediğinizde binlerce, on binlerce kilometrelik içme suyunu da eklediğinizde bunun mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. böyle bir çalışmayı sunmak. Çünkü İstanbul’un buna çok ihtiyacı var.

ATIK SULARIN DENİZE AKIŞINI İZLEDİLER: Bizler, hayatın ölümlü olması gibi, bu görevlerin de geçici olduğunu gerçekten bilen insanlarız. Bizler, zamanınıza en ahlaki ve faydalı şekilde hizmet etmenin, ahlaki bir duruşla insanların aklında kalmanın çok daha değerli ve her şeye değer olduğunu bilen bir kültürün temsilcileriyiz. Durumu yönetemedik, insanları kandırmadık. Elimizden ne geliyorsa paylaştık. Yapılamayacak bir iş varsa onu konuşurduk. Bütün duruşumuz budur. Lütfen tüm dostlarımız bunu engelleme çabalarına rağmen nasıl başarıya ulaştığımızı vatandaşlarımıza anlatsın. Yıllarca bu eşsiz şehrin kanalizasyonunun denize akmasını izlediler. Burnumuzun dibinde yani boğazımızdadır. Boğaz’da onlarca noktadan, Marmara Denizi’nde ise onlarca noktadan atık suyun denize akışını izlediler. Eğer bunlara öncelik verilmiş olsaydı bu iş çok önceden biterdi. Bahsettiğimiz makine yeni bir icat değildi. Neredeyse 60-70-80 yıldır tüm dünyada ve şehrimizde benzer teknolojiler kullanılıyor.

M.Ö.’DEN ÖNCE DEĞİL, EKREM İMAMOĞLU VE ARKADAŞLARINDAN ÖNCE: Sel ve su baskını nedeniyle sıkıntıya girdik. Bu şehirde büyük can ve mal kayıpları yaşanırken, biz kendi dönemimizde seyirci kalanların ihmalini örttük, ihmalin yerine hizmeti getirdik. ‘Birkaç gün konuşulur, sonra unutulur’ demedik. Bu tür trajik olaylara dönüp baktık. Bu olaylar bize yakışmıyor. 21. yüzyılda dünyanın gözbebeği İstanbul’un bu görüntüleri hak etme şansı yok, bu manzaralar milattan önce değil. Bu görüntüler daha dün Ekrem İmamoğlu ve arkadaşlarının huzuruna çıkmıştı.

130 NOKTADA BASKINLARI ÖNLEDİK: 2019 öncesinde oluşan bu görüntüleri ortadan kaldırmak için onların yaptığı gibi İstanbul’u ve geleceğini yok saymak yerine, altyapı sorununu sağlıklı ve güvenli bir şekilde ele alarak çocuklarımıza yaşanabilir bir şehir sunmak için maksimum çabayı gösterdik. Bakın 2019 yılından bu yana yaklaşık 49 milyar lira altyapı yatırımı yaptık. Yağmur suyu ve atıksuya yaptığımız bu yatırımlar 130 noktada baskın, sel ve su baskınlarını önledi.

BAKAN YARDIMCISINA GÖNDERDİK, SONRA KURUMA GİTTİK. SONUÇ, SAĞLAYAMADIĞIMIZ SÖYLEDİLER: dün b Bir iş dünyası ile yaptığım görüşmede bana başka bir trajik olayı anlattılar. Atatürk Mahallesi’nden İkitelli’ye kadar uzanan eski bir dere yatağı üzerine kurulan inşaat ve sanayi tesisleri sonucu oluşan, Küçükçekmece Belediyesi bitiminde Vilayet Bankası yoluyla bulunan bu alanda tünel inşaatına acilen başlama kararı aldık. Son zamanlarda bazı su baskınları meydana geldi. Hem kamulaştırma hem de oradaki derenin ortaya çıkarılması konusunda çok fazla yıkım yapılması gerektiğinden, bu işi bir tünelle çok hızlı bir şekilde aşacağımıza karar verdik. Hızımızı daha da artırmak için İller Bankası aracılığıyla oluşturulan bir alacak kaynağından alacağız diyorum. Bakın temin etme imkanı varken alırsak çok daha hızlı bir şekilde programımıza koymuş oluruz. İhaleye çıkacağımızı söyledik ama çok daha hızlı yapacağız. O bölgenin, OSB’nin ve çevredeki sanayicilerle buluştuğumda şunları söylediler: Konuştuk, Bakanın yanına gittik. Sayın Bakan bizi Bakan Yardımcısına gönderdi. Oradan Kurum’a gittik… Peki sonuç ne oldu? Veremeyiz dediler.

KÜÇÜKÇEKMECE’NİN TARİHİNDEN TAŞIMANI SİLECEĞİZ: Geçmişten bu yana ne yaptık? Şaşırmadık. Bu sadece bir dil meselesi. ‘Allah onlara akıl versin’, ‘Allah ıslah etsin’ diyorum. Ama biz işimize bakıyoruz. İhalemizi tamamladık, işimize bakıyoruz. Küçükçekmece’nin kalan son sel alanını da bir yıldan fazla değil, bir yıldan kısa sürede hızla sileceğiz. Bunu burada söyleyelim. Ayıptır, ayıptır, günahtır. ‘Efendim bunu buraya taşıyacağız, bunu buraya taşıyacağız’. Sanki gökten bir İstanbul düşmüş, yeni bir İstanbul gelmiş gibi konuşacaklar. İyi projeleri varsa dinliyoruz, bakıyoruz, inceliyoruz. Bundan faydalanacağız. Bu şehrin kurallarını çiğneyen, popülist, devletçi ve bu şehrin insanına gerçekten değer veren bizler, sözlerin dizisini bile değiştirdik, değiştireceğiz. Kamu yatırımını ve kamu anlayışını da değiştireceğiz. Yakında dilimizi, edebiyatımızı, terminolojimizi kullanmaya başlayacaklar. Amacımız aslında onları da güzelleştirmek.

BAZI İNSANLAR KAZANMAYI UNUTTU, 16 MİLYON İNSANIMIZ KAZANMAYA ALIŞIK: 1-2 saatte 100-120-150 kilo yağmur gördük. Doğrusunu söylemek gerekirse pek de heyecanlı değilim. Ancak her yağmurdan sonra heyecanım azalıyor. Bazen Can Bey’i arıyorum. Bazen AKOM’u arıyorum. Cevabını alıyorum: ‘Hiçbir şey Sayın Başkan.’ İnsanlar çok hoş ve huzurlu. Tabi bu 3-3,5 sene sonra değişebilir. Bu akılla, bu anlayışla bu şehrin 15-20 yılda neler kaybettiğini düşünün. Bu şehir çok şey kazanabilir. Bu insanları şehirde yaşayan insanlara kazanmayı ve para kazanmayı alıştırdı. Bir üzüntü var. Bazıları kazanmayı unuttu. Başları dertte. Ama 16 milyonluk devasa insanımız kazanmaya alışkın. Ve biz de bu milletin parasını kazanıp millete harcamalarını sağlamaya devam ediyoruz. Kural olarak devam edeceğiz.

KANAL MANAL DİLLERDEN UÇTU: 2500 kilometre atıksu ve yağmur suyu inşaatı yaptık. Bu aynı zamanda atık su ile yağmur suyunun ayrılması anlamına da gelir. Ayrışmaya devam ediyoruz. Bu neyi başarıyor? Atık su arıtma tesislerimizde enerji tasarrufu anlamına gelir. Bu milyarlarca liralık küçük bir maliyet. Aynı zamanda çevreyi de koruyoruz. Aynı zamanda yağmur suyunu atık sudan ayırarak doğal su kaynaklarına ulaşmasını sağlıyoruz. İstanbul, suyunu su toplama havzalarından elde eden ender şehirlerden biridir. İlimizin ortasından geçen büyük nehirler bulunmamaktadır. Güzel Boğaziçi şehrimizin ortasından geçmektedir. Onu ikiye katlamak istediler. Kanal anlamlı dillerinden uçtu. Biliyorsunuz bizim ülkemizde de biraz öyle derler. Unuttu. Unutmuşlar yani dil yok, konuşamıyorlar. İstanbul’un gündeminde olmayan hiçbir şey onların da gündeminde değil. Parlamentoda biraz bağırdınız mı? Kendinize gelin, sizi kurnaz insanlar.

İYİ NİYETLE, GERÇEK AKILLA VE İYİ AHLAKLA ÇALIŞTIĞINIZDA BÜTÇENİN RAHMETİ ARTIR: Bilin ki bu gördüğünüz projelerin yanı sıra yer altı yatırımlarımız da var. İstanbul tarihine hiç olmadığı kadar çok yatırım yapıyor ve faaliyetler yürütüyoruz. Siz onları göremezsiniz ama bu yatırımlarla hayatınız kolaylaşacaktır. Yatırım ve uygulamadan bahsettik. En değerli sebep nedir biliyor musun? Bu şehri israftan kurtardık. Bu şehrin kasasına rahmet getirdik. Milletimizin güzel bir hayat yaşaması için yaşadığı bu kadim şehirde her kuruşunuza rahmet getirdik. Onlar kötü yönettikleri enflasyonla, ekonomiyle yarattıkları enflasyon canavarıyla, döviz artışlarıyla halkın cebindeki parayı küçültüp yok ederken, biz de İstanbul’da israfı ortadan kaldırarak, merhamet getirerek, izin vererek buna karşı koymaya çabaladık. kaybınızdan dolayı biraz nefes almalısınız. “Kardeşim, iyi niyetle, gerçek akılla, güzel ahlakla çalışırsan bütçenin merhameti artar.”

haber-altunhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu